torstai 8. tammikuuta 2015

Raskausviikko 34

Eletään tällä hetkellä siis raskausviikkoa 34. Mihin aika onkaan lentänyt? Tuntuu aivan niin kun eilen, kun innoissani laskin viikkoja jotka olivat lähempänä viikkoa kymmenen kun viikkoa kahtakymmentä. Toisaalta, välillä tuntuu siltä niin kun olisin plussannut eilen... Niin se aika vaan vierii, ja loppusuora alkaakin häämöttää nurkan takana jo! Jännää. :-) Lisään tänne jossain vaiheessa oman masukuvan, kunhan saan kunnollisen kuvan otettua! :-)

Ympäripyöreästi sanottuna vauva painaa noin 2100 grammaa tällä raskausviikolla ja CRL-mitta (päästä peppuun) on noin 29 cm. Vauvan koko pituus vastaa noin 39 cm. 
 
Kuvalähde: www.minbebis.com 

Nyt tuntee jo selvästi että kohdussa todellakin alkaa olemaan ahdasta tässä vaiheessa. Tietenkin tunnen että vauva liikkuu, mutta liikkeet tuntuu eri tavalla eivätkä ole yhtä "terhakkaita" enään, samalla tavalla mitä olivat kun vauvalla oli enemmän tilaa liikkua. 

Oireitako? Juu, löytyyhän niitäkin. 
  • Närästystä. Varsinkin iltaa myöten ja öisin. Popsin siihen Rennietä (okei okei, en nyt suoraan niitä popsi mutta otan yhden tarvittaessa siis), joskus auttaa ja joskus ei.
  • Liitoskipuja. Ou jes. Välillä auttaa  Panadol, ja välillä ei. Silloin ei auta muuta kunmakuulla oleminen, vaikka silloinkin joutuu asentoa vaihdella useasti.
  • SVT-rytmihäiriöt. Joihin lääkäriltä saadut lääkkeet eivät yksinkertaisesti vaan tehoa valitettavasti. Nämä nyt eivät suoraan sanottuna ole mikään raskausajan vaiva, niitä on minulla muutenkin, mutta ovat lisääntyneet huomattavasti raskauden aikana ja varsinkin nyt loppupuolella. Pulssi se huitoo siellä 200 paikkeilla, välillä lyhyen ajan ja välillä kauemmin. Päivässä näitä kohtauksia on vaihteleva määrä, mutta paljon päivittäin. Lääkettä on nostettu jo monesti mutta tehoa ei vaan ole, ja kun raskaana ollessaan on vaan tämä yksi tietty lääke joka sopii ottaa niin ei paljon auta kun kärvistellä ja näyttää nättiä naamaa. Onneksi kohtaukset eivät ole haitallisia vauvalle, eikä minulle. Pieni lohtu sekin. 
  • Häpyluun kivut. Sattuu niin perhanasti suoraan sanottuna (anteeksi sanavalintani). Välillä on pahempia hetkiä ja välillä on parempia hetkiä. Silloin kun kivut on pahimmillaan, jopa alushousujen reunan kosketus sattuu ihan älyttömästi. 
  • Unettomuus. Noin viiden viimeisten viikkojen aikana olen nukkunut pyöreästi sanottuna max kolme tuntia per yö. Ei paljon naurata. Ensin pyörin ainakin kolmisen tuntia ennen kun nukahdan, välillä jopa enemmän, ja sitten olenkin loppuyön hereillä aamuun saakka kun nuo kultaiset kolme tuntia on nukuttu huonosti. Unettomuus myös ruokkii aika ihanasti noita SVT-rytmihäiriöitä, joten ei paljoa naurata enään.
  • Alaselän kivut. Osittain johtuu varmasti painon noususta ja toinen osa nyt vaan "kuuluu" raskauteen, huoh. 
  • Alavatsan vihlonta. Jos on tuuria, niin Panadol saattaa auttaa - joskus. Tämä yhdistettynä kohdun kasvukipuihin, niin on oikea kunnon ihana cocktail valmiina. 
  • Päänsärky. Johtuuhan se siitä etten saa nukuttua, mutta on se silti erittäin uuvuttavaa ja ärsyttävää. 1g Panadol kyllä auttaa siihen jonkin verran, mutta en nyt viitsi popsia sitäkään päivittäin joten melkein homma menee niinpäin että sitä päänsärkyä sitten on melkein päivittäin. Huoh. 
  • Suonikohjut ja raskausarvet. Nämä eivät sinänsä millään tavalla oireile, mutta ovat hyvin ärsyttävä riesa kuitenkin. Raskausarvet nyt siinä määrin "oireilee", että kutiavat. Pyrin kyllä päivittäin rasvaamaan varsinkin vatsaa ja rintoja, sekä selkää aamuin ja illoin Bephancare-rasvalla. 
  • Raskausajan diabetes. Joo, todettiinhan se. Ensimmäisessä sokerirasitustestissä ei ollut huomauttavaa mutta toisessa (tehtiin kaksi koska suvussa on diabetesta) oli paastoarvo pikkasen koholla. Lääkitystä ei ole, verensokeriarvot ovat onneksi pysyneet aisoissa ihan vaan terveellisellä ruokavaliolla.
Tässä nämä oireilut suurin piirtein taitaa olla, tämän hetkiset siis. Ylihuomenna taitaapi tulla kattavampi postaus koko raskausajastani, joten stay tuned. :-)

Ovatko nämä raskaudenajan oireet sinulle tuttuja, vai onko raskautesi oireilut muilla tavoilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti