keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Meidän vaunuvalinta

Olimme miehekkeen kanssa aika ajoissa vaunuhankinnan kanssa, ja katselimme (noh, ehkä minä olin suurimmaksi osaksi se joka niitä selaili haha) jo suunnilleen raskausviikkona 25 mitä voisi olla meille juuri Ne täydelliset vaunut. :-) Vaunujen ulkonäkö ei niinkään ollut the thing mikä painoi eniten, vaan käytännöllisyys ja se että meidän kriteerit täyttyisivät. Uutena emme halunneet vaunuja ostaa, koska niitä käyttää kuitenkin suhteellisen lyhyen ajan eikä tuo "vaunumuoti" nyt hirveästi ainakaan minua (eikä varsinkaan miehekettä) kiinnosta. Kunhan ovat toimivat, ehjät ja homeettomat.

Pitkän selailun ja pohdinnan jälkeen mieleemme tarttui kaksi valmistajaa, surprise surprise ne olivat Emmaljunga sekä Brio (hold on; yksi yllättäjä tulee vielä!). Molemmista valmistajista löytyi malleja mitkä täyttivät odotuksiamme ja jopa myös mielytti silmää siinä samalla. Nämä asiat olivat meillä mielessä kun valitsimme vaunuja:
  • Isot ilmakumirenkaat4 kappaletta kiitos. Suomen syksy, talvi ja osakseen myös huonokuntoiset tiet teki tästä seikasta helpon. Tiesimme heti että halusimme ilmakumirenkaat, ja neljä kiinteää rengasta jotka eivät pyöri. Yksi vaihtoehto olisi myös ollut lukittavat pyörät, jos olisimme muuten rakastuneet sellaisiin vaunuihin. Liikumme paljon vaativammassa maastossa koiriemme kanssa, mm. metsäpoluilla joten siinäkin mielessä tämä oli hyvin tärkeä osa valintaamme.
  • Tukeva runko hyvällä jousituksella. Tämä kohta ehkä menee vähän käsi kädessä edellisen kanssa, mutta myös tämä oli hyvin oleellinen seikka valinnassamme. Kaikki tiet eivät ole sileät kuin vauvan peppu, enkä halua aiheuttaa vauvalleni huimausta huonon jousituksen takia. Maastossa liikkuminen kantoi myös kortensa kekoon tässä asiassa. 
  • Vaunujen paino ja suuurus kokoontaitettuina. Nyt yllätytte luultavasti, mutta vaunujen kokonaispaino ei niinkään pelottanut meitä. Niin kauan kun vaunut olisivat helpot työntää, helpot saada "keulimaan" esimerkiksi jonkun pienen esteen yli vaikka kauppakeskuksessa ja olisivat helpot kääntää, meillä ei ollut "vaunujen painorajaa". Miten isot vaunut olisivat kokoontaitettuina, sillä taas oli väliä. Siinä suhteessa emme halunneet mitään jättiläisvaunuja, vaan sanotaanko peruskokoiset vaunut jotka mahtuvat hyvin autoon. Meillä on ykkösautona käytössä onneksi tilava Volvo V70, joten sinänsä koko ei oikeastaan tuota ongelmaa. Ainoastaan se, että minä, vaadin sitä että lastenvaunut ja koirat mahtuvat auton takaluukkuun tarven tullessa. 
  • Kevyt irrotettava vaunukoppa. Koska liikumme sekä kaupungissa että myös maalla tämä oli ehdoton asia meidän listalla. Koska esimerkiksi kerrostalojen hissit ovat erikokoisia emmekä valitse vaunuja Suomen pienimpien hissien mukaan, tulee vauva saada ylös helposti vaunukopassa kannettuna ja missä hän voi vaikka nukkua jos ollaan kahvittelemassa ystävän luona. 
  • Suunnan muuttamisen mahdollisuus. Halusimme vaunut, jossa on mahdollista kääntää sekä vaunukopan että ratasistuimen suuntaa molempiin suuntiin. Ensinäkin koska lasta ei varmaan koko ajan kiinnosta tuijottaa mutsin tai faijan naamaa päivästä toiseen kasvatessaan, ja toiseksi jotta pystyisimme suojaa lasta siitä että vesisade, kova tuuli eikä lumituisku tuulisi suoraan hänen kasvoihinsa. 
  • Tilava tavarakori vaunujen alla. Halusimme että tavarakoriin mahtuisi minimi kaksi ruokapussia. Suurempaa väliä ei ollut siitä olisiko se metallinen vai tekstiilistä. Tietenkin metallinen tavarakori olisi helpompi maastossa liikkuessa, missä tekstiilinen tavarakori helposti ehkä hajoaisi jos tulee tiukka paikka, mutta metallinen tavarakori taas kolistelee ja metelöi kun tekstiilinen sen sijaan on hiljaa. Sitäpaitsi tekstiilistä tavarakoria pystyy helposti irrottamaan ennen esimerkiksi metsälenkkiä, jos siltä tuntuu. 
  • Säädettävä työntöaisa. Olemme molemmat pitkät miehekkeen kanssa (minä noin 176 cm ja mieheke lähempänä 184 cm) joten työntöaisa tulee olla säädettävä jollain lailla, se on aivan must
Kun olimme katselleet vaunumalleja tovin, päädyimme siihen että meille sopisivat jonkinlaiset Emmaljunga yhdistelmävaunut Classic-rungolla (tai toisenlaisella, kunhan runko täyttäisi vaatimuksiamme) tai Brio Happy/Kombi yhdistelmävaunut. :-)

Kuvalähde: www.gopixpic.com
Löysin Facebook-kirpparilta todella hyväkuntoiset Brio Happy vaunut ihan pilkkahinnalla. Vaunut olivat 2007 mallia mutta kunto vastasi melkein uudenveroisia. Tietenkin tartuin tarjoukseen ja ostin ne. Kun vaunut rantautuivat kotiin, olin aivan yllikällä lyöty. Niin hyvässä kunnossa olivat että sain ne periaatteessa täysin ilmaiseksi! Vaunut ovat vihreät. Ratasosaa olisin saanut ostaa mukaan, mutta jätin väliin koska oli vaaleanpunainen ja toiveena oli sukupuolineutraalit värit... :-) Näissä vaunuissa eivät ole ilmakumirenkaat, ja koska eivät täysin täytä kriteerejämme päätin jättää nämä ns. mummola-vaunuiksi niin ei tarvitse koko ajan kuskata vaunuja edestakaisin.

Kuvalähde: www.karlisles.com.au

Harmaan sävyiset Emmaljunga Duo Edge yhdistelmävaunut Classic-rungolla, olisiko värityksen nimi ollut Sport Carbon. Nämä vaunut ostettiin ystävältä, todella hyväkuntoiset, ehjät ja käytössä ollut yhdellä lapsella. Luulin vähän aikaa että meille oli kotiutunut unelmavaununi, mutta jostain syystä ne alkoivat ärsyttää enemmän ja enemmän, ja tajusin etteivät Emmaljungat luultavasti sittenkään ollut the thing. Mieheke olisi kyllä ollut näihin tyytyväinen, mutta minä en. En vieläkään osaa tarkasti sanoa mitä näissä alkoi olemaan niin vastenmielistä, jotenkin tuntuivat kömpelömmiltä joka kerta kun niihin koskin ja tuo rämisevä metallinen tavarakorikin ärsytti enemmän ja enemmän. Joten pois joutivat nämä, heippa hei!

Kuvalähde: www.fritidsportalen.se
Tässä ne ovat! Crescent Comfort Duo yhdistelmävaunut, perheemme Ferrarit! ;-) Nämä ovat älyttömän hyvät ja kevyet työntää eikä painoa löydy kun 14,5 kg yhteensä (runko (7 kg) + vaunukoppa tai ratasosa). Kunhan pääsisin kunnolla käyttämään näitä niin lupaan tehdä paremman arvostelun ja ottaa kuvia meidän vaunusta. :-) Renkaat ovat pikalukituksella varustetut, HoldFast-renkaat, laakeroidut ilmakumipyörät. Nämä ovat todella helpot kasaa ja iskunvaimentajat ovat aivan omaa luokkaansa. Vaunujen mitat ovat 104 cm x 78 cm x 59 cm, eli minun mielestäni näppärän kokoiset. :-)

Valitsimme kovan Duo-vaunukopan ihan sen takia että se on tilavampi, samalla se on yllättävän kevyt ja siinä on hyvät ja tukevat kantokahvat molemmin puolin. Suuntaa saa vaihdettua molempiin suuntiin ja tavarakoriin mahtuu just kaksi täyttä ruokapussia! Runko on hyvin tukeva mutta samalla kevyt koska on tehty aluminiumista. Ratasosaan kuuluu paksu, sporttinen jalkapeite ja samoin koskee vaunukoppaa. Runkoon saa erikseen ostaa turvakaukalon adapterin jos haluaa (vaatii tietyn kaukalon jotta sopivat yhteen). Vaunut menevät hyvin kasaan ja mitat kasattuna ovat 50 cm x 78 cm x 59 cm, eli eivät vie hirveästi tilaakaan. Nämä ovat yksi ruotsalaisten suosikeista mutta Suomessa näitä myy ainakin HobbyHall hyvään hintaan. :-)



Noin! Huh, tulipa pitkä postaus. :-) Toivottavasti tästä on ehkä jollekin apua vaunujen valinnassa. Näin jälkeenpäin uskon että tuo Emmaljunga-yritys meni mönkään sen takia että kuuntelin, ja luin liikaa muiden mielipiteitä ja jotenkin alitajuisesti asensin itselleni Emmaljunga-moden. "Koska kaikki tykkäävät ja kehuvat - pitää sen olla niin että minäkin tykkään!", näin ei kuitenkaan ole. Onneksi löytyi tuo Crescent-vaunu, jes!

Mitkä vaunut ovat Sinulla käytössä, ja miksi päädyit juuri niihin? :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti